De omgeving van Elsloo

In de directe omgeving kunt u genieten van de mooie natuur die in elk seizoen iets te bieden heeft:  Het Drents Friese Wold, De Tjongervallei, het Fochteloërveen, De Kale Duinen, De Schaopedobbe en De Stobbepoel zijn voorbeelden van indrukwekkende natuurgebieden waar je de rust en ruimte vindt om een heerlijk weekend of week te verblijven.
Onze omgeving is een geweldige plek voor fietsers en wandelaars.

De Hein Mader Kunstroute

In het kader van Culturele Hoofdstad 2018 (LF2018) heeft gemeente Ooststellingwerf een groot aantal beelden van Hein Mader in beheer: zowel binnen- als buitenbeelden. Deze beelden staan op 2 Hein Mader Kunstroutes.

Appelscha is voor beide het startpunt. De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving. De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de mienskip. De binnenbeelden staan bij onder andere horecagelegenheden, hotels/bed & breakfast/campings, de bibliotheek en zorginstellingen. Zij vormen subroutes, als aanvulling op de hoofdroutes.

  • Meer informatie over de beelden en de omgeving vindt u in het Hein Mader Kunstrouteboek. U kunt deze downloaden.

Drents Friese Wold

Na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Het park heeft de status Natura 2000 natuurgebied met als belangrijkste functie de verdere achteruitgang van de verscheidenheid aan planten en dieren te voorkomen. In het Drents-Friese Wold dwaalt u van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. Wandel of fiets door het Drents-Friese Wold en u herkent nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen.

Een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen. Bekijk hier meer.

Lindevallei

De bron van de Linde ligt in de buurt van Tronde. Op loopafstand vanaf Elsloo. De Linde is een rivier in Zuid-Friesland in de gemeente Weststellingwerf. Tussen het meertje Het Wijde en het dorp Slijkenburg vormt ze de natuurlijke grens tussen Overijssel en Friesland. De rivier stroomt ten zuiden van de rij dorpen Oldeholtpade – Wolvega – Sonnega – Oldetrijne en ten noorden van de dorpenrij Boijl – Noordwolde -Vinkega – Steggerda – Peperga – Blesdijke – Oldemarkt. (bron: wikipedia)

Een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen.

Tjongervallei

De Tjonger of Kuinder is een riviertje dat van zuidoost naar het zuiden van de provincie Friesland loopt. De Tjonger en de Opsterlandse Compagnonsvaart maken deel uit van de Turfroute. De Tjonger is 41,7 kilometer lang, maar inclusief de bovenloop de Boven Tjonger (Kuunder) en de benedenloop de Bij of Tusschenlinde is de Tjonger ongeveer vijftig kilometer lang. (bron: wikipedia)

Een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen.

Bekijk hier meer over de Lindevallei

Fochteloërveen

Wie ongestoord wil genieten van één van de laatste hoogveengebieden van Europa, kan het beste de 18 meter hoge uitkijktoren bij Ravenswoud bezoeken. Bij helder weer biedt de toren u een indrukwekkend uitzicht over dit ruim 2000 hectare natuurgebied waar al enige jaren ook de kraanvogels hun broedgebied hebben, in het Fochteloërveen. (bron: Tip Appelscha)

Een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen. Ook kunt u hier met de auto ‘doorheen’ rijden. Bekijk hier meer.

Schaopedobbe

De Schaopedobbe, een bijzonder heidegebied van 91 hectare groot. Dit gebied heeft vennen, een zandverstuiving en groepjes bomen. Landschappelijk gezien is dit een schat, vanwege zijn enorme rijkdom aan planten en dieren. Daarnaast is het een heel rustig gebied, hier kun je in stilte wandelen en de rust opzoeken tussen de heide. (bron: it Fryske gea)

Een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen en ligt op ca. 1 km lopen vanaf de B&B.

De Kale Duinen (Zandverstuiving)

Gebieden met stuifzand komen betrekkelijk weinig voor in Nederland. Het Aekingerzand (ook wel de Kale Duinen genoemd) is één van die gebieden. Omdat door bebossing het stuifzandkarakter verloren dreigde te gaan heeft Staatsbosbeheer besloten tot het kappen van 200 ha bos. Een kudde schapen zorgt voor de begrazing van de heide in het gebied. Precies op de grens van de provincies Drenthe en Friesland ligt de Grenspoel, een ven aan de rand van het stuifzandgebied. Aan de rand van het gebied bevindt zich een uitkijktoren, die in 1995 gebouwd is door leerlingen van het Bijzonder Jeugdwerk Aekinga uit Appelscha. (bron: wikipedia)

Een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen.

De Stobbepoel

De Vesuvius, een paaltjasker, werd rond 1900 gebouwd en in 1978 gerestaureerd door de Vesuviusclub. In datzelfde jaar kreeg de Stichting De Fryske Mole de molen in eigendom. De Vesuvius wordt sinds 1987 gebruikt voor het in circuit rondmalen van water in het natuurgebied De Stobbepoel. ’s Winters wordt, zoals vroeger met de meeste tjaskers gebruikelijk was, de molen gedeeltelijk afgebroken en opgeslagen. (bron: wikipedia)

Een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen.

Bed en Breakfast Janneke

Welkom in B&B Janneke.

Midden in het dorp Elsloo aan de rand van het nationaal park het Drents Friese Wold, staat onze gezellige B&B met 2 ruime moderne ingerichte kamers. Een prachtige plek voor een korte vakantie of een lang weekend.

Buitencentrum Drents Friese Wold

Buitencentrum Drents-Friese Wold

Aan de rand ligt Buitencentrum Drents-Friese Wold. In dit bezoekerscentrum is de tentoonstelling Grenzeloos Wold te zien, met veel informatie over de natuur in het nationaal park. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, kinderen kunnen bijvoorbeeld meedoen aan de bospicknick en het worteltrekken. Ook is er de mogelijkheid tot vergaderen.

Binnen en Buiten Spelen ELF IEKEN

Minicamping ELF IEKEN

Op loopafstand een prachtige binnen en buitenaccommodatie voor de jongere kinderen. met zomers een maisdoolhof.

Toeristisch Informatie Punt Appelscha

Tourist info Appelscha/Zuid-Oost Friesland

Wilt u contact opnemen met TIP Appelscha? Dat kan op meerdere manieren. U kunt ons tijdens kantooruren bereiken per telefoon, u kunt ons altijd een e-mail sturen en u kunt een bericht verzenden met het contactformulier. Natuurlijk bent u van harte welkom in het TIP kantoor aan de Boerestreek in Appelscha

Kantoor Appelscha:
Boerestreek 23
8426 BN Appelscha
Tel: (0516) 43 17 60
Email: info@tip-appelscha.nl

× Hoe kan ik u helpen?